top of page
Rozijnen- en suikerbrood van de Moskesbakkers
Rozijnen- en suikerbrood van de Moskesbakkers

za 14 dec

|

Overijse

Rozijnen- en suikerbrood van de Moskesbakkers

De najaarsperiode is weer in aantocht. Op 14 december is er een speciale bakdag voorzien in de houtoven te Terlanen. We gaan totemanen of cougnoux bakken. Dit jaar hebben we een extraatje toegevoegd: er is ook een suikerbrood versie!

Waar en wanneer

14 dec 2024, 07:30 – 7:35

Overijse, Moskesstraat, 3090 Overijse, Belgium

Wat meer info

Een Toteman is een krentenbrood in de vorm van een kindje. Typisch zijn echter de twee uiteinden van het brood. Het kindje heeft namelijk geen voeten, maar zowel van boven als van onder een ronde uitstulping of “Toot” in het dialect. Het gebruik om Totemannnen uit te delen bij Kerstmis dateert al van in de 16e eeuw. De Toteman is afkomstig uit Wallonië (Borinage – Mons waar hij Cougnolle of cougnou de Wallonie) noemt. In onze streken vindt men de Toteman enkel in de Kerstperiode terug bij bakkers in de buurt.

Je kan hier in de loop van de dag altijd een kijkje komen nemen. Misschien een glimp opvangen van het deeg maken, het stookproces, het inovenen of het uitovenen. Je kan ook gewoon een praatje komen maken, dit tussen 07:00 en 17:00 uur. 

Ben je geïnteresseerd om eens een dag aktief mee te maken? Aarzel dan niet en neem contact via mail of telefoon (zie onderaan…


Share this event

bottom of page