top of page
Krenten uit Terlanen
Krenten uit Terlanen

za 02 dec

|

Terlanen

Krenten uit Terlanen

Op 2 december, ter gelegenheid van de komst van de Sint in Terlanen is er een speciale bakdag voorzien in de houtoven te Terlanen. We gaan totemanen of cougnoux bakken.

Waar en wanneer

02 dec 2023, 07:00 – 18:00

Terlanen, Moskesstraat, 3090 Overijse, Belgium

Wat meer info

Via deze link kan je je toteman bestellen. 

De Totemanen worden zoveel als mogelijk gemaakt met producten uit de korte keten oa meel, boter en melk.

Het systeem is online bestellen via deze link en ter plaatse afrekenen, cash of via payconiq bij afhaling, dit tussen 17:00 en 18:00 uur de dag zelf aan de oven in de Moskesstraat tegenover de molen in Terlanen. De toteman is 0,5 kg en kost €6,00 per stuk.

Een Toteman is een krentenbrood in de vorm van een kindje. Typisch zijn echter de twee uiteinden van het brood. Het kindje heeft namelijk geen voeten, maar zowel van boven als van onder een ronde uitstulping of “Toot” in het dialect. Het gebruik om Totemannnen uit te delen bij Kerstmis dateert al van in de 16e eeuw. De Toteman is afkomstig uit Wallonië (Borinage – Mons waar hij Cougnolle of cougnou de Wallonie) noemt. In onze streken vindt men de Toteman enkel in de Kerstperiode terug bij bakkers in de buurt.

Je kan hier in de loop van de dag altijd een kijkje komen nemen. Misschien een glimp opvangen van het deeg maken, het stookproces, het inovenen of het uitovenen. Je kan ook gewoon een praatje komen maken.

Share this event

bottom of page