

Johan Vanherberghen
Johan groeide op als middelste van drie broers. Zijn vader werkte (net als diens vader) als verkoper bij de fabrikant van melkmachines Melotte (nu Gascoigne-Melotte) in Gembloux. Omdat zijn dagtaak bestond uit het bezoeken en overtuigen van landbouwers was het aangewezen dat het gezin woonde in de regio die hij bediende. En dus werd er regelmatig verhuisd: van Destelbergen naar Geldenaken (Johan volgde er de eerste studiejaren in het frans), naar Hasselt en tenslotte naar Tienen. Het was in Tienen dat Johan humaniora-normaalschool liep in de richting menswetenschappen.
Daarna volgde het Rega Instituut in Leuven waar Johan informatica volgde. De passie voor informatie zou hem nooit echt verlaten want hij ging al snel in dienst bij een IBM servicebureau als programmeur en nadien als verkoper bij Olivetti.
Ondertussen had Johan Grete Van Gampelaere leren kennen. Geboren en getogen in Jezus-Eik kon Grete Johan overtuigen om in de Druivenstreek te komen wonen. Na eerst een tijdje in Tienen te hebben bewoond kochten ze, net zoals een aantal andere jonge gezinnen, een stuk grond in de nieuw verkavelde Katleendreef waar ze een ‘thuis’ bouwden voor hun vieren, want het gezin was ondertussen uitgebreid met Leen en Willem.
De vader van Grete had in Brussel een bloeiende reclamestudio opgebouwd. De computers deden toen echter volop hun intrede en hij vroeg aan zijn schoonzoon of hij hem kon helpen met de dringende informatisering van zijn bedrijf. Hoewel nog jong werd de vader van Grete kort daarop getroffen door een ziekte en bleek het al te moeilijk om de omslag alsnog te realiseren. Johan bleef echter in de sector en richtte UPside op, een grafische studio. Zoveel jaren later zullen alle bedrijven, verenigingen en ook vele particulieren uit de Druivenstreek al eens bij Johan zijn gaan aankloppen voor allerhande druk- en lay-out werk (en ook deze Turput die u in uw handen hebt is zijn werkproduct, dank Johan!).
Johan’s moeder gaf enkele jaren les als regentes huishoudkunde maar bleef, zoals dat toen ging, thuis eens er kinderen waren. Haar kookkunsten kon ze echter ook thuis verder beoefenen en Johan beschrijft haar dan ook als een volleerde kok. Geen wonder dus dat de kunst en het plezier van het koken ook werd doorgegeven aan de zonen: de jongste werd kok en voor Johan is koken altijd een hobby geweest die hij met passie en kunde beoefent.
Sinds enkele maanden is koken echter meer dan een hobby. Johan en Grete richtten eerder dit jaar ‘lekkerthuis.menu’ op, een onderneming die op bestelling alle ingrediënten voor lekkere maaltijden aan huis brengt. Je krijgt er de menu bij, enkel het koken moet je zelf nog doen. Johan spreekt met veel enthusiasme over zijn nieuw project : “we vertrekken op basis van de seizoengroenten en integreren die in gerechten die gemakkelijk te maken zijn”. Het publiek is erg divers: van drukke tweeverdieners die geen tijd hebben om te winkelen tot jongeren die (beter) willen leren koken of mensen die minder mobiel zijn.
Lekkerthuis.menu werkt op een weekstramien: de kanten bestellen online via www.lekkerthuis.menu, op donderdag bestelt Johan de ingrediënten bij zijn vaste leveranciers, op maandagochtend wordt alles opgehaald en de individuele pakketen klaargemaakt die Johan en Grete dan op maandagavond thuis afleveren. Liefst voor 20u want dan spoedt Johan zich naar de repetie van de fanfare waar hij sinds enkele jaren tenorsax speelt (een late roeping al komt de notenleer en de pianolessen van vroeger wel van pas).
Een druk leven zal u als lezer misschien opperen maar wie Johan kent weet dat hij graag een bezige bij is en daarbij de glimlach niet verliest. Stevig geïntegreerd in het verenigingsleven van Terlanen (vissersclub, fanfare en dorpsraad) is zijn iconische rode 2CV een graaggeziene gast op vele evenementen. Grete en Johan zijn ondertussen ook de fiere oma en opa geworden voor hun (voorlopig) drie kleinkinderen. Zowel Willem als Leen zijn in de streek blijven wonen en dus mag er als eens opgepast of overnacht worden, tot vreugde van alle generaties.
